Σύντομο βιογραφικό

O Γιώργος Κλεφτογιώργος γεννήθηκε στην Αμφιλοχία και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Ασχολήθηκε με τη στιχουργική κάνοντας μια σημαντική καριέρα στην ελληνική δισκογραφία, με περισσότερα από 300 τραγούδια.

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τις πολλαπλές και επιτυχημένες συνεργασίες του με κορυφαίους συνθέτες, όπως: Γιάννης Σπανός, Σωκράτης Μάλαμας, Αντώνης Βαρδής, Σοφία Βόσσου, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Κυπουργός, Φίλιππος Πλιάτσικας, Ηλίας Ανδριόπουλος, Διονύσης Τσακνής, Λίνος Κόκκοτος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Μιχάλης Τερζής, Μάκης Γιαπράκας κ.ά.

Τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει επίσης κορυφαίοι ερμηνευτές, όπως οι:

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Στράτος Διονυσίου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Λιδάκης, Γιώργος Νταλάρας, Αντώνης Καλογιάννης, Αντώνης Βαρδής, Γιάννης Βαρδής, Μελίνα Κανά, Γλυκερία, Σταμάτης Κόκοτας, Πασχάλης Τερζής, Λίτσα Διαμάντη, Ρίτα Σακελαρίου, Γιώργος Σαρρής, Μιχάλης Βιολάρης, Γιάννης Πλούταρχος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Άγγελος Διονυσίου, Γεράσιμος Ανδρεαδάτος, Βασίλης Καρράς, Άντζελα Δημητρίου, Νάντια Καραγιάννη, Γιάννης Ζουγανέλης, Φίλιππος Πλιάτσικας κ.ά.

Το 2008, το τραγούδι του «Να κοιμηθούμε αγκαλιά», σε μουσική Σοφίας Βόσσου και ερμηνεία Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ψηφίστηκε ως το τραγούδι της χρονιάς από ακροατές ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών και σταθμών της Ομογένειας.

Επίσης συνεργάστηκε με τον Παντελή Βούλγαρη, γράφοντας τραγούδια για τον κινηματογράφο, ενώ έχει γράψει ακόμα τραγούδια και για την τηλεόραση.

Για πολλά χρόνια αγωνίστηκε για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού.

Οι στίχοι του μιλούν για τον έρωτα, ξεχειλίζοντας από πρωτοφανή δυναμισμό και καταφέρνοντας να αποδώσουν τα πιο δυνατά συναισθήματα. Γνήσια ερωτικός, αλλά και εντυπωσιακά ανήσυχος, πραγματεύεται τα θέματά του με μια χροιά σχεδόν πολιτική.

Έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του με τίτλο: «Τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου», στο οποίο έχει συγκεντρώσει τους στίχους από 72 αγαπημένα τραγούδια του. Προλογίζοντας το βιβλίο ο Μάνος Ελευθερίου γράφει: «Ο Γιώργος Κλεφτογιώργος συνεχίζει επάξια στους στίχους των τραγουδιών του, την παράδοση εκείνων των στιχουργών που ύμνησαν με πάθος τη γυναίκα, τον έρωτα και την αγάπη».

Στην εφημερίδα Athens Voice 18-24 Μαΐου 2017, σε συνέντευξή του, επίσης ο Μάνος Ελευθερίου αναφέρει τον Γιώργο Κλεφτογιώργο, ως έναν από τους σπουδαιότερους στιχουργούς της Ελλάδος. Ο ίδιος, τέλος, στο βιβλίο του «Είναι αρρώστια τα τραγούδια», εκδόσεις Καστανιώτη 2002, αναφέρει μεταξύ άλλων σημαντικών ονομάτων, τα τραγούδια των οποίων, όπως σημειώνει, θα έπρεπε να έχουν γίνει ανάρπαστα και το όνομα του Γιώργου Κλεφτογιώργου.

Το 2019 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το πρώτο μυθιστόρημα του Γιώργου Κλεφτογιώργου με τίτλο: «Κράτησε κανένας για ταξί;»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *